Verzekeraars gaan strijd aan in AM top 100 intermediair


LEES VERDER 

In de top van het intermediair zijn in 2020 tal van bedrijven verdwenen door een overname. Die trend heeft zich onverminderd doorgezet, met één verschil: verzekeraars gaan nu de strijd aan met investeerders om een plek in de top 10. Daarin is in 2020 Quintes binnengekomen op nummer 9. NN staat met de overname van het sterk groeiende Heinenoord echter klaar voor een machtsgreep.De top 3 staat stil in 2020. Aon en Rabobank krimpen en Marsh groeit marginaal. Zij begeven zich dan ook niet op het overnamepad, zoals veel andere partijen in de top 10, al is dat met name bij Aon geen vrijwillige zaak: de Amerikaanse moeder had haar zinnen gezet op Willis Towers Watson, maar moet in 2021 die plannen laten varen omdat mededingingsrechtelijke problemen met name in het thuisland een overname dwarsbomen.


ASR en Veldsink op jacht naar Marsh


Vlak achter Marsh ontstaat een strijd om de derde plaats. ASR is het makelaarsbedrijf dicht genaderd, vooral doordat bij dochter VKG de overnamemachine op volle toeren draait. In 2019 werd Melching overgenomen en in 2021 zijn de aandelen van de Lodewijk Groep (in deze lijst nog op nummer 70) in handen gekomen van de serviceprovider uit Hoorn. In 2020 is een aantal kleinere overnames gedaan, onder meer van Hondsrug Assuradeuren en W&W Assuradeuren. Behalve VKG maken ook partijen als Boval en Anac deel uit van de ASR-stal.


Naar verluidt zou ASR ook zijn oog hebben laten vallen op nummer 39 Perrée en partners, dat de top 40 binnenkomt met een omzetstijging van zo’n 25 procent. Een overname is echter nog altijd niet rond. Mocht het ervan komen, dan heeft het er alle schijn van dat ASR Marsh royaal gaat passeren.


Vlak achter ASR staat familiebedrijf Veldsink, dat zich daarmee mag afficheren als grootste intermediairorganisatie waarvan de aandelen niet (deels) in handen zijn van een bank, verzekeraar of investeringsmaatschappij. De nummer 5 heeft in de strijd met ASR aardig wat ijzers in het vuur, want in 2020 is de organisatie uitgebreid met Van ’t Riet (Heerhugowaard) en Rensen (Nijverdal). In 2021 zijn bovendien Van Bruggen Adviesgroep en Schinkel Adviesgroep ingelijfd. Veldsink kijkt nadrukkelijk ook wat meer naar het westen van het land met onder meer de overname van DomburgvandePanne (Bodegraven) en Connect Assuradeuren (Wognum), de nummer 79 uit de top 100.


Virtueel derde: Alpina

Op de plaatsen 6 en 7 staan de fusiepartners Heilbron en Voogd & Voogd. Met name de eerste groeit in 2020 door overnames van top 100-kantoren HuninkDorgelo uit Apeldoorn, goed voor 3,5 miljoen euro omzet in 2019, en De Leeuw uit Rijnsburg, dat met 4,3 miljoen euro nog de 83e plaats innam in de (herziene) lijst over 2019. Ook het advieskantoor van Adfiz-voorzitter Roger van der Linden werd aan de ketting geregen. Het nieuwe fusiebedrijf Alpina dijt in 2021 verder uit dankzij de aankoop van nummer 51 Claeren uit Den Bosch en fietsverzekeringspecialist Kingpolis.


Tegen dat fusie- en overnamegeweld kunnen ASR en Veldsink niet op. Gezamenlijk verdringen Heilbron en Voogd & Voogd als Alpina Group Marsh van de derde plaats. Inclusief Claeren komt het bedrijf tot meer dan 165 miljoen euro omzet. Er wordt overigens ook over de grens gekeken: in 2021 is een meerderheidsbelang genomen in de Antwerpse verzekerings- en makelaarsgroep Hillewaere.


Verderop in de top 10 is het ook spannend, want Willis, Quintes en Independer zitten alle drie rond de 67 miljoen euro omzet. Van dat trio heeft Quintes de beste papieren om door te stomen; in 2021 is het bedrijf uitgebreid met de Westeinder Adviesgroep, De Keyzer (nummer 80) en Geijsel Kroon (nummer 85). Op basis van die overnames passeert Quintes in elk geval voorganger Willis in 2021. Het bedrijf van Gijsbert van de Nieuwegiessen heeft in het Amerikaanse Aquiline een nieuwe aandeelhouder/investeerder gevonden die verdere expansie moet waarborgen. Aquiline kocht het belang van landgenoot Crestline, dat sinds 2017 aan boord was bij Quintes. Reden voor de wisseling is dat Aquiline volgens Van de Nieuwegiessen specifiek op de financiële markt is gericht. Daarvan getuigen belangen in BinckBank en softwarebedrijf Friss.


Independer, ooit een top 5-speler, is een van de slachtoffers van de overnamedrang en zakt naar de tiende positie. De Persgroep-dochter geeft maar beperkt openheid van zaken en meldt een omzet tussen de 65 en 70 miljoen euro. Daarmee zou de internetbemiddelaar dus naar boven afgerond ook nog op de zevende plaats kunnen staan.


NN maakt grote sprong met Heinenoord

De kans is echter groot dat het Hilversumse bedrijf in 2021 buiten de top 10 valt. Dat heeft alles te maken met een grote verzekeraar die zich in 2021 nadrukkelijk is gaan bemoeien met het intermediaire kanaal: Nationale-Nederlanden. Inzet is de vijfde stek in intermediair Nederland. Dat doel komt al dichtbij, want NN bemachtigt met Zicht en Heinenoord de achtste plek op basis van de 2020-cijfers.


Gerekend naar de stand van 2021 wordt het nog mooier voor NN. Heinenoord verwacht dit jaar een totaalomzet van 73,5 miljoen euro. De groep springt daarmee in een klap over Veldsink, ASR én Marsh heen naar de vierde plaats. Alleen de fusie tussen Heilbron en Voogd & Voogd maakt dat NN niet nog een plek hoger uitkomt.


Lees het volledige artikel over de AM top 100 intermediair op Amweb


AMjaarboek

Top 100

7/18
Loading ...