Hypotheekadviseurs omarmen brondata: 96 procent werkt ermee of is dat van plan

Brondata gebruiken is steeds gebruikelijker binnen de hypotheeksector. Meer dan de helft, 53 procent, werkt er al mee en 43 procent wil hiermee beginnen. Dit blijkt uit de Brondata Monitor van softwaremaker Ockto, die een app aanbiedt om persoonlijke financiële informatie makkelijk te bundelen ten behoeve van bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker.

Lees verder 

300 respondenten

Ockto ondervroeg ruim 300 respondenten die werkzaam zijn bij hypotheekadvieskantoren of hypotheekverstrekkers. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de ondervraagde advieskantoren al werkt met brondata (53 procent) of daarmee wil beginnen (43 procent). Bijna de helft, 47 procent, vindt het niet verkeerd als brondata in bepaalde gevallen verplicht wordt gesteld om een hypotheek rond te krijgen, zoals bij gegevens over inkomen of een identiteitscheck.

 

Puntjes op de i

Gert Vasse, account director bij Ockto, is blij dat zowel hypotheek adviseurs als -verstrekkers de voordelen ervaren van brondata, maar stelt ook dat er werk aan de winkel is om als gehele hypotheekketen de puntjes op de i te zetten. “Het momentum is goed dus vooral zaak om nu met z’n allen door te pakken. Het rapport is daarbij een mooi houvast.”

 

Oplossing voor digitale identificatie

Tot slot meldt Ockto nog dat het bedrijf met een oplossing komt voor digitale identificatie in de vorm van OcktoID. Hiermee kan de kopie van het legitimatiebewijs volgens de softwaremaker volledig komen te vervallen. Daarnaast zal in de loop van dit jaar ook de aangifte inkomstenbelasting van de Belastingdienst aan Ockto toegevoegd worden om ook hypotheekdossiers voor eenmanszaken of zzp’ers met brondata af te kunnen handelen.


Brondata

8/13
Loading ...