Sponsored content

ASR

Verduurzaming meefinancieren met de hypotheek

Je woning energiezuiniger maken heeft veel voordelen: je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening én je draagt bij aan het klimaat. Met de Verduurzamingshypotheek leent uw klant voordelig geld voor energiebesparende maatregelen bij je a.s.r. hypotheek. Zo kan uw klant comfortabeler en duurzamer wonen voor meestal dezelfde of misschien zelfs lagere maandlasten.

Lees verder 

De Verduurzamingshypotheek is een extra leningdeel bij een a.s.r. hypotheek voor het energiezuiniger maken van de woning. Voor de Verduurzamingshypotheek geldt een speciaal laag rentetarief. Welke energiebesparende maatregelen kunnen worden betaald met het geld van de Verduurzamingshypotheek, ligt wettelijk vast. Dit is omdat je met de Verduurzamingshypotheek bijna altijd € 9000 kunt lenen bovenop de maximale hypotheek. Deze hogere lening is alleen verantwoord als dit bedrag wordt besteed aan maatregelen die de energierekening en dus de maandlasten verlagen.

 

Niet gebruikt? Geen kosten

Om de Verduurzamingshypotheek aan te vragen, is geen offerte of verbouwplan nodig. Het bedrag staat gedurende 2 jaar klaar in een apart verduurzamingsdepot. De rentevergoeding voor het bedrag depot is even hoog als de rente die de klant betaalt. Uw klant begint wel direct met aflossen. De looptijd van de Verduurzamingshypotheek is altijd 15 jaar. Is na 2 jaar niet al het geld van de Verduurzamingshypotheek opgenomen? Dan vervalt dat deel van de lening automatisch. Eventueel te veel betaalde aflossingen, worden dan op de rekening van de klant teruggestort. Gebruikt uw klant helemaal niets van deze Verduurzamingshypotheek? Dan heeft het uw klant per saldo niets gekost. 

 

Meer lenen voor verduurzaming

Voor het verduurzamen van het huis kan uw klant dus een extra bedrag lenen bovenop de maximale hypotheek. Dat is mogelijk onder de volgende voorwaarden:  

 

 • Boven het maximale bedrag op basis van het inkomen
  Is het (gezamenlijk) jaarinkomen minimaal € 33.000? Dan mag uw klant voor verduurzaming tot € 9.000 extra lenen bovenop de maximale nieuwe lening op basis van het inkomen. Klanten die aan deze voorwaarde voldoen, krijgen bij de reguliere WelThuis hypotheek van a.s.r. standaard een Verduurzamingshypotheek van € 9.000 aangeboden bij het renteaanbod. Zij hoeven dit alleen maar aan te kruisen. Klanten die een nieuwbouwhuis kopen of een appartement krijgen deze optie niet standaard aangeboden. Zij kunnen wel een Verduurzamingshypotheek aanvragen, als zij dit direct doen bij het indienen van hun hypotheekaanvraag.  

 • Meer lenen dan de waarde van je woning
  Voor energiebesparende maatregelen mag uw klant tot 6% meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Voor de Verduurzamingshypotheek gelden daarbij de volgende voorwaarden:
  • Het maximale bedrag dat uw klant met de Verduurzamingshypotheek kan lenen is €25.000. Voor het bedrag boven de €25.000 gelden de voorwaarden en het rentetarief van de WelThuis hypotheek
  • De totale lening is niet hoger dan 106% van de marktwaarde van de woning.
  • Het totale hypotheekbedrag moet wel passen binnen de inkomenstoets.
ASR ASR

Nationale Hypotheekgarantie

Extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan in 2022 onder de volgende voorwaarden met Nationale Hypotheek Garantie:

 • De totale lening is niet hoger dan 106% van de waarde van je woning.
 • De lening zonder verduurzamingshypotheek niet hoger is dan €355.000
 • De lening mét verduurzamingshypotheek is niet hoger is dan €376.300
 • Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet als je de hypotheek door bepaalde omstandigheden niet meer kunt betalen. Je betaalt daarvoor 0,6% premie aan NHG over de hele hypotheek, dus ook over de Verduurzamingshypotheek.  

 

Andere mogelijkheden

Behalve de Verduurzamingshypotheek kan bij a.s.r. ook een Energie Bespaar Budget of een Energie Besparende Voorzieningen worden aangevraagd. Bijvoorbeeld als uw klant meer nodig heeft dan €25.000 of liever kiest voor een looptijd van 30 jaar. Voor deze energiebesparingsleningen gelden de reguliere hypotheektarieven, terwijl de Verduurzamingshypotheek een speciaal laag rente tarief heeft.  

ASR hypotheken infographic Verduurzaming

tip!

Beluister ook de mini-podcast (5 minuten) over de financieringsmogelijkheden van verduurzaming.

Dit artikel is gesponsord door a.s.r.


Binnenklimaat

ASR: Verduurzamingshypotheek

4/13
Loading ...