Sitske Mauritsz (NN Bank):

‘Praten over binnenklimaat voegt waarde toe aan hypotheekadvies’

Het kan geen hypotheekadviseur ontgaan zijn dat Nationale-Nederlanden zich inzet voor verbetering van het binnenklimaat. Als het aan NN ligt, komt er zelfs een binnenklimaatlabel voor woningen. Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet bij NN Bank, overtuigde zichzelf van het belang toen ze een sensor in huis had om de luchtkwaliteit te meten.

Lees verder 


Er zijn niet veel partijen in Nederland bezig met een beter binnenklimaat. Hoe zijn jullie daartoe gekomen?

“NN heeft zich gecommitteerd aan de sustainable development goals. Dus hebben we ons afgevraagd: wat kunnen wij als NN Bank daaraan bijdragen? Naast het verduurzamen van woningen, maken we nu de vertaalslag naar de luchtkwaliteit in huis. Want realiseren we ons hoe het binnenklimaat er voorstaat? En als dat niet gezond is, wat kun je dan doen om het te verbeteren? Dat is actueler nu we frequent aan huis gekluisterd zijn.”

 

Hoe kom je erachter dat het belang wordt onderschat?

“Je gaat eerst bij jezelf te rade. Wat weet je er zelf van? Als ik voor mezelf spreek: bijzonder weinig. We hebben toen een aantal sensoren aangeschaft. Die hebben we bij enkele collega’s en vijftig klanten uitgezet, om eens te meten hoe het binnenklimaat gedurende de dag is. Als je alleen bent, met meerdere mensen in een ruimte, of als je staat te koken. Dan is het verbazingwekkend hoe dat op één dag alleen al kan verschillen.”

 

Wat meet je dan precies?

“De sensor meet diverse elementen. Koolmonoxide, maar bijvoorbeeld ook luchtvochtigheid. Na die test zijn we een enquête gestart onder ruim duizend Nederlanders om te vragen wat ze ervan afweten. Wat de gezondheidsrisico’s zijn als het te vochtig is of als er te veel fijnstof in huis is. En of ze bekend zijn met de oorzaken. Het viel op dat veel mensen onvoldoende bekend zijn met het binnenklimaat. Dat was aanleiding om ermee aan de slag te gaan. Niet alleen bewustwording, maar ook tips om voor een gezonder binnenklimaat te zorgen. Samen met TNO hebben we uitgewerkt dat je veel dingen kunt doen die impact hebben, maar helemaal niet duur zijn.”

Lees op Amweb het volledige interview waarin Mauritsz de vraag beantwoordt waarom het onderwerp binnenklimaat thuishoort bij de hypotheekadviseurAM events 2022O


Binnenklimaat

5/13
Loading ...