Consolidatie in top 100 intermediair:

'Nu komt de versnelling er pas goed in.'

Lees verder 


De overnamemotor draait op volle toeren in de top van het intermediair. Maar het zal de komende jaren nog veel sneller gaan, denkt Michel Schaft. Hij leidt de Europese tak van het Amerikaanse consultancybedrijf MarshBerry, dat overnameadvies biedt aan grotere intermediairbedrijven. "Het gaat nog niet hard genoeg."

 

De circa 6.500 AFM-vergunninghouders die Nederland nog telt, vindt Schaft “echt heel veel”. Hij vergelijkt het met de situatie aan de overkant van de Noordzee: “In het Verenigd Koninkrijk heb je nog vierduizend assurantiekantoren over op een markt die vier keer zo groot is als in Nederland. En in Duitsland zijn er zelfs nog 25.000 intermediairbedrijven en 20.000 gebonden agenten: in totaal dus nog 45.000 outlets. Er gaat nog veel gebeuren.”

Enorme verschuivingen verwacht

Nederlandse private-equitypartijen zijn al enkele jaren actief op de overnamemarkt. “Maar nu komt de versnelling er pas goed in doordat buitenlandse investeerders zich meer gaan roeren. Zet dat door, dan gaan er enorme verschuivingen plaatsvinden in de top 100.” Ook verzekeraars zouden maar naar overnames kunnen gaan kijken, denkt Schaft. “ASR is het meest actief, maar het zou me niet verbazen als andere verzekeraars ook meer partnerships gaan zoeken.”

Top 100

Michel Schaft:Ook verzekeraars zouden meer naar overnames kunnen gaan kijken.’

Kleinere partijen krijgen het moeilijk

Er blijven nog genoeg overnameprooien over, zegt Schaft. “Er zijn heel veel kantoren die drie tot vier ton omzet behalen. Die verdienen een goede boterham omdat ze lokaal sterk zijn. De vraag is alleen of zij kunnen blijven voldoen aan de compliance-eisen van de toezichthouder en de volume-eisen van verzekeraars. De kleinere partijen, die vakinhoudelijk sterk zijn en dicht bij de klant staan, krijgen het daardoor moeilijk. Ook voor grote partijen die groei zoeken, zijn dat prima overnamekandidaten.”

 

Spoeling in de top is dun

Investeerders willen eerst een goed entry point hebben in de markt. “En het aankopen daarvan wordt steeds moeilijker en duurder. Grotere private-equitypartijen zoeken met name in de top 25, maar daar zijn veel kaarten al geschud. De spoeling is best al dun. En kleinere kantoren aankopen heeft niet de voorkeur, want die hebben nog geen ervaring met zelf overnames doen.” Snel handelen is wel geboden voor wie met overnames wil groeien. “Als je nu denkt: ‘laat ik de bedrijven de komende twee jaar eerst eens goed integreren’, dan kijk ik daarna weer verder, dan is de vijver gegarandeerd voor de helft leeggevist door de concurrenten.”


Top 100_346elipsLife

Top 100

3/16
Loading ...