Jonge verzekeringstalenten werpen hun blik op het vak

Regiepartijen_159

Lees verder 

Innoveren is veel meer dan met je tijd meegaan. En bovendien hard nodig voor zowel verzekeraars als het intermediair. Dat vinden jonge verzekeringsprofessionals die tijdens een rondetafelgesprek bij schadespecialist Van Ameyde in Rotterdam de branche anno 2019 bespraken in het kader van de am:talent top 25.

 

“Werken in de verzekeringsbranche is een beetje als beginnen met koffie drinken”, zegt Mats Duijndam (27), teammanager personenschade bij Nationale-Nederlanden. Met andere woorden: je moet eraan wennen, je gaat het steeds meer waarderen. “Nu spreekt vooral het leidinggevende aspect me aan. Hoe motiveer je mensen en hoe krijg je ze mee in verandering. Door een tijdje bezig te zijn in de sector ben ik het heel leuk gaan vinden.”

 

Maatschappelijke impact

Dat geldt ook voor de andere zeven talentvolle twintigers uit de branche die deze woensdagmiddag bij gastheer Van Ameyde in Rotterdam hun blik werpen op het verzekeringsvak anno nu. Voor geen van allen stond vooraf vast dat ze bij een verzekeraar of intermediair terecht zouden komen. Of zoals Martijn Kindt (27), businessdeveloper bij FBTO, zegt: “Toen ik studeerde dacht ik dat een bank of verzekeraar wel het laatste zou zijn waar ik zou gaan werken. Via een gastcollege kwam ik met de branche in aanraking. Het bleek interessant en nu ervaar ik hoe leuk het is omdat je ontzettend veel maatschappelijke impact kunt hebben.”

 

Impact probeert ook Jochem van Stiphout (28) te hebben, maar dan over de grens. Het Verbond van Verzekeraars noemt hem ‘onze man in Brussel’. Daar behartigde hij als lobbyist eerder de belangen van blinden en slechtzienden en een grote afvalverwerker, maar sinds begin dit jaar doet hij dat voor verzekeraars. “Ik wilde iets meer diepgang, werken voor een sector waarbij meer kennis nodig is om die goed te kunnen vertegenwoordigen. Die keus bevalt me heel goed, vooral door de afwisseling tussen financiële onderwerpen en thema’s als verkeersveiligheid of extreem weer.”

 

Juristen

Rechten blijkt een goede vooropleiding voor een geslaagde kickstart in de sector. Vier van de acht talenten aan tafel hebben een juridische vooropleiding; alleen Nienke Bootsma (26) doet daar nog iets mee. Als jurist en letselschadebehandelaar bij Van Ameyde behandelt zij claims over medische aansprakelijkheid en de proefpersonenverzekering. “Ik had niet verwacht al zo snel zelf grote zaken te behandelen.”

 

Adriënne van Welie (27) groeide van jurist op de rechtsbijstandsafdeling van Klaverblad Verzekeringen door tot projectmanager. Op dit moment leidt ze een automatiseringsproject dat ervoor moet zorgen dat de verzekeraar efficiënter, sneller en klantvriendelijker kan werken. “Ook bij andere projecten ben ik de spil die alle partijen samenbrengt.”

 

“Rechten is blijkbaar een goede basis”, zegt Van Welie. “Het is de manier van denken, je leert op een bepaalde wijze naar teksten kijken, verbanden leggen. Dat neem je mee in je werk”, vult Lisanne Goos (28) aan. Ook zij dacht niet na een rechtenstudie in de verzekeringswereld terecht te komen. Inmiddels integreerde ze bij ASR de particuliere schadeverzekeringen van Generali en is ze nu bezig met de omvangrijke conversie van het administratiesysteem voor zakelijke schade.

 

Cyberuitdaging

De laatste jurist in het gezelschap, Michel Hogenkamp (29), werkt bij intermediair Vrieling Adviesgroep, als inkomenspecialist bij bedrijfsonderdeel ABC Pensioen. “Het is erg leuk om bij ondernemers eerst de risico’s in kaart te brengen en als dat risico er daadwerkelijk is het passend af te dekken.” In Hogenkamps geval gaat het vaak over financiële planning en arbeidsongeschiktheid, zijn collega’s zijn er om het mkb ook te wijzen op bijvoorbeeld cyberrisico’s. Cyber is ook het domein van cyber analytics consultant Algina Grigaliunaite-Bouman (29) van Aon. “Met het cyberteam zijn we binnen Aon te vergelijken met een corporate start-up. Heel leuk om daar onderdeel van te zijn.”

 

Grigaliunaite-Bouman, die onverhoopt verlaat is en daardoor niet op de groepsfoto staat, is resoluut als het gesprek gaat over de risico’s die de grootste uitdaging voor de branche vormen. “Cyber! Er zijn twee categorieën bedrijven. Een die al te maken heeft gehad met een cyberaanval en een die er nog mee te maken gaat krijgen. Vaak zijn ondernemers zich er niet bewust van in welke categorie ze vallen. Het is echt een challenge om ze echt bewust te maken van cyberrisico’s. Die zijn immers zeer veranderlijk en vaak nog ongrijpbaar. De impact is vaak niet goed zichtbaar, zoals wel het geval is bij brand.”

 

Lees het hele artikel in am: 51

Van Ameyde: Vijf simpele oplossingen

Talent

9/12
Loading ...