Nieuwe regels rentemiddeling, wat doen de geldverstrekkers?

Het besluit van ASR om eind mei te stoppen met rentemiddeling lijkt vooralsnog geen massale navolging te krijgen. Dat blijkt uit een rondgang van am:web langs hypotheekverstrekkers die op dit moment rentemiddelen toestaan. Veel geldverstrekkers onderzoeken wat de nieuwe regelgeving voor hun beleid betekent en sommige roepen het tijdelijk een halt toe. Geen enkele partij spreekt nu al uit rentemiddeling na 1 juli niet meer aan te bieden.

Lees verder 

ASR kondigde eind mei aan per het einde van die maand geen offertes voor rentemiddeling meer aan te nemen. De verzekeraar is bang dat niet aan nieuwe regelgeving kan worden voldaan. Per 1 juli 2019 mogen geldverstrekkers geen financieel voordeel halen uit rentemiddeling. Dat betekent dat de rente-opslag om het verhuisrisico af te dekken, moet verdwijnen. Overigens sluit ASR niet uit dat rentemiddeling in een later stadium weer tot het dienstenaanbod gaat behoren, laat de verzekeraar donderdagmiddag weten. Dat wordt nog onderzocht.

 

Grote drie

Uit een rondgang van am:web blijkt dat andere geldverstrekkers het rentemiddelingsbijltje er niet bij neergooien. ING zegt helemaal niets te hoeven veranderen, omdat de bank nu al niet meer in rekening brengt dat het werkelijk financieel nadeel. “Bovendien brachten wij al geen extra opslag in rekening. Daarmee voldoet ING al aan de wet die per 1 juli 2019 ingaat. Dit houdt in dat onze voorwaarden voor consumenten ook niet veranderen.”

 

Rabobank moet de systemen op de nieuwe regelgeving aanpassen, maar blijft rentemiddelen aanbieden. “We werken eraan om dit zo snel als mogelijk gereed te hebben. Vanaf dat moment kunnen onze klanten weer rentemiddeling aanvragen. Aanvragen voor rentemiddeling die ingediend zijn voor 23 mei 2019 worden nog verwerkt.”

 

Ook ABN Amro kent een tijdelijke stop, sinds 21 mei is rentemiddeling even niet mogelijk. “De wijze waarop de gemiddelde rente berekend wordt, wordt op 1 juli 2019 aangepast aan de nieuwe wetgeving. Omdat de aanpassing in de systemen tijd kost, is het tijdelijk niet mogelijk om bij ABN Amro te kiezen voor rentemiddeling.”

 

Datzelfde geldt voor dochters Florius en MoneYou. Ook die aanbieders hebben een tijdelijke stop om hun systemen klaar te maken om na 1 juli 2019 rentemiddeling toe te passen volgens de nieuwe wetgeving.

 

Volksbank-labels

Van de vier Volksbank-merken bieden er drie rentemiddeling aan, alleen bij ASN Bank is dat nu niet mogelijk. BLG Wonen, RegioBank en SNS zijn volgens een woordvoerder momenteel druk in de weer om per 1 juli 2019 aan de nieuwe regelgeving te voldoen. “Deze wijzigingen worden momenteel uitgewerkt, waardoor we nog niet exact kunnen zeggen wat er precies wordt aangepast. Wel kan ik zeggen dat deze wijzigingen geen gevolgen zullen hebben voor klanten die in het verleden gebruik hebben gemaakt van rentemiddeling.”

 

Verzekeraars

Verzekeraars vreesden een jaar geleden dat zij meer pijn zouden lijden van de wetswijziging, omdat ze vaak langere rentevaste periodes kennen dan banken. Aegon laat weten er begrip voor te hebben dat een aantal concurrenten (tijdelijk) stopt met het aanbieden van rentemiddeling. De verzekeraar noemt de nieuwe wetgeving “complex en soms tegenstrijdig met andere bepalingen”. Zo schrijft de AFM-leidraad voor dat bij intern oversluiten, waarbij net als bij rentemiddeling geen sprake is van aflossen, de kosten op identieke wijze moeten worden bepaald als bij vervroegd aflossen. Aegon blijft rentemiddeling toepassen, aldus een woordvoerder. “Uiteraard binnen de wetgeving die op moment van afsluiten geldt. We doen verder onderzoek naar een goede oplossing voor onze klanten om gedurende de rentevaste periode gebruik te kunnen maken van een lagere rente.”

 

Nationale-Nederlanden houdt de kaarten nog even tegen de borst. De verzekeraar laat in een reactie weten druk bezig te zijn zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving. Wat dat gaat betekenen voor de voorwaarden, is nog onbekend. Volgens een woordvoerder wordt het intermediair hier op korte termijn over geïnformeerd.

 

De Achmea-labels Woonfonds en Centraal Beheer gaan sowieso door met rentemiddeling na 1 juli. “Wij vinden het belangrijk om klanten de mogelijkheid te geven gebruik te maken van de dalende hypotheekrente zonder dat de hypotheek overgesloten hoeft te worden”, zegt een Achmea-woordvoerder daarover. De voorwaarden worden wel aangepast. “Daar zijn we nog mee bezig.”

 

Gewogen gemiddelde rente

Rabo-dochter Obvion blijft net als het moederbedrijf rentemiddeling aanbieden. “Wij passen een vorm van zuivere rentemiddeling toe. Dat betekent dat wij rekenen met een gewogen gemiddelde rente. We onderzoeken op dit moment of we op basis van de nieuwe Wet- en regelgeving de voorwaarden moeten aanpassen”, aldus een woordvoerder.

 

Verzekeraar Allianz geeft aan rentemiddeling op dezelfde manier te hebben ingeregeld als vervroegde aflossingen zoals die volgens de AFM berekend moeten worden. “De nieuwe wetgeving stelt dat er bij rentemiddeling geen rekening gehouden hoeft te worden met de boetevrije ruimte. Allianz maakt echter geen verschil tussen oversluiten of rentemiddelen”, aldus een woordvoerder. “Wij bieden om deze reden dus ook de vergoedingsvrije ruimte aan bij rentemiddeling. Allianz zal rentemiddeling blijven aanbieden aan haar klanten, tegen de huidige tarieven en rekening houdend met de vergoedingsvrije ruimte.”

 

Datzelfde doet Robuust Hypotheken. De geldverstrekker vindt rentemiddeling een belangrijk onderdeel van het assortiment, ook na 1 juli 2019. Het product wordt momenteel aangepast, laat een woordvoerder weten. “We hanteren geen opslag van 0,20% voor het verhuisrisico meer. Overigens blijft Robuust de vergoedingsvrije ruimte in acht nemen voor rentemiddelingsaanvragen, al is dat vanuit nieuwe regelgeving geen verplichting. Dit is dus een bijkomend voordeel voor consumenten.”

 

Weinig vraag

Merius Hypotheken laat weten dat er momenteel weinig vraag is naar rentemiddeling. De geldverstrekker zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden, maar heeft vooralsnog geen plannen rentemiddeling af te schaffen. We zullen voldoen aan de nieuwe regelgeving, we verwachten minimale impact voor consumenten.”  

Wat NIBC Bank gaat doen, is nog niet bekend. “We zijn daar nog naar aan het kijken. Er is dus vooralsnog geen besluit over genomen”, zegt een woordvoerder. Ook BNP Paribas PF weet het nog niet. De hypotheekverstrekker stelde enkele vragen over rentemiddeling aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB); de antwoorden daarop worden volgens een zegsman nu bestudeerd. “Daarna bepalen we of we ons huidig aanbod aanpassen. Voor nu is daar nog geen sprake van.”

 

Bij een hele reeks andere geldverstrekkers is het nu al niet mogelijk om rente te middelen. Circa 30% tot 40% biedt die service niet. Het betreft onder andere ASN Bank, bijBouwe, Colibri, Hypotrust, Munt Hypotheken, Reaal, Tulp Hypotheken en Vista.

Mark Sanders (NVHP): ‘Wetgeving rentemiddeling gaat ongewenst effect hebben’

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) vreest dat consumenten de dupe worden van nieuwe regelgeving voor rentemiddeling bij hypotheken. Bestuurslid Mark Sanders reageert daarmee op het besluit van ASR om te stoppen met rentemiddeling. “Klanten blijven met hogere maandlasten zitten en daarmee komt de betaalbaarheid in het geding.”

 

Lees hier het hele interview


AFM

Rentemiddeling

10/12
Loading ...