De ideale pensioenleeftijd is…

Wat is de ideale leeftijd om met pensioen te gaan? HR-dienstverlener SD Worx deed er onderzoek naar in vijf Europese landen. Feit is dat Nederlandse starters op de arbeidsmarkt er niet aan moeten denken 45 jaar lang te werken. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar gaan het liefst op hun zestigste met pensioen. Duitse jongeren spannen de kroon: die zien zich op 52-jarige leeftijd achter de geraniums zitten.

Lees verder 
Illustratie pensioenleeftijd

Behalve in Nederland en Duitsland, werd ook in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar de ideale pensioenleeftijd. Britse jongeren zien zichzelf op hun 54e met pensioen gaan, hun Franse leeftijdsgenoten willen nog best een jaartje langer werken en de Belgen vinden 57 jaar wel een mooi moment om het arbeidzame leven achter zich te laten.

 

De verschillen tussen jongeren in loondienst en zelfstandig ondernemers is groot. Het lijkt er bijna op dat de jonge ondernemers antwoord hebben gegeven op de vraag wanneer ze financieel onafhankelijk willen zijn. Gemiddeld noemen ze 47 jaar als pensioenleeftijd. Met ook hier weer een uitschieter in Duitsland: 40.

 

Overigens blijkt het werkende leven aangenamer te worden met de tijd. Nederlandse werknemers van 45 jaar en ouder geven aan dat ze 64 als beste leeftijd zien om te pensioneren. SD Worx vroeg deelnemers ook of ze regelmatig bruisen van energie op een werkdag en of ze zich gezond en fit voelen. Uit de resultaten blijkt dat 55-plussers zich aanmerkelijk beter voelen dan hun jongere collega’s.

 

Mark Bloem, directeur van SD Worx Nederland, verklaart dat verschil doordat oudere werknemers zich vertrouwder voelen met hun takenpakket. “Hun jarenlange ervaring zorgt ervoor dat ze zich minder snel zorgen maken en hun werk doorgaans goed onder controle hebben. Daarnaast zitten ze ook vaker in stabieler vaarwater dan de jonge werknemer, die aan het begin van zijn of haar carrière staat en meer stress ervaart door de werk-privébalans of financiële situatie.”

 

Volgens Bloem is het de taak van de werkgever om regelmatig poolshoogte te nemen bij werknemers en tijdig in te grijpen. Aan het onderzoek deden in totaal vijfduizend mensen mee. 

Illustratie pensioenleeftijd

Word AMmember 

Ideale pensioenleeftijd

11/12
Loading ...