Drone brengt snel en nauwkeurig schade in beeld

Achmea zet steeds vaker drones in om schades bij vooral zakelijke klanten vast te stellen. Bouwkundig schade-expert en dronepiloot Toine Rennen was onlangs in Deventer te vinden waar in de nieuwjaarsnacht een explosie plaatsvond. Hierbij werd grote schade aangericht aan een appartementencomplex. De inzet van een drone zorgde ervoor dat de omvang van de schade snel en nauwkeurig kon worden vastgesteld.

Drone en schade

Pas sinds 2018 zet Achmea drones in bij grotere schades in de zakelijke markt. In het Deventer geval was sprake van een forse schade aan een appartementencomplex, dat verzekerd is bij Achmea-merk Centraal Beheer. Toine Rennen is een van de vier schade-experts binnen het verzekeringsconcern die gecertificeerd zijn om met een drone te mogen vliegen.

 

Schade op hoogte vaak onduidelijk

“De schade op de begane grond en eerste etage konden we vanaf de straat ook wel zien, maar bij de tweede en derde etage is dat veel onduidelijker”, vertelt Rennen. “Wanneer we een hoogwerker hadden moeten regelen, ben je zo een paar dagen verder. Bovendien moet dan iedereen aanwezig zijn en dit is ook een stuk veiliger.”

Rennen geeft aan dat de opnamen die met behulp van een drone worden gemaakt een goed beeld geven van de schade, die anders niet of moeilijk is vast te stelen. Hij doelt daarbij vooral op schades op hoogte en slecht bereikbare plaatsen. Ook geeft de drone de mogelijkheid van bovenaf een totaalplaatje te krijgen. En niet onbelangrijk: het werk van de bouwkundig schade-expert zelf wordt er ook een stuk veiliger door.


Drone bij raam

Drone mogelijk ook bij particuliere schades

De ontwikkelingen met drones gaan snel. Worden drones nu alleen buiten ingezet, de verwachting is dat het op termijn eveneens mogelijk is binnen te vliegen en daar opnamen te maken. “Zeker bij grote panden”, vult Rennens leidinggevende Hein Merkx aan. ”Binnen vliegen is een ambitie die we hebben, maar ook de inzet bij kleinere schades als dat waarde heeft, en mogelijk bij particuliere schades.”

 

Volgens Merkx kan met de drone veel tijd bespaard worden. Hij blikt terug naar juni 2016 toen een supercel verwoestingen aanrichtte bij heel veel agrarische bedrijven in de omgeving van het Brabantse Deurne. “Een drone was in zo’n geval een fijne oplossing geweest. Het kostte veel tijd en moeite om de schade vast te stellen en klanten gerust te stellen. “We willen voorbereid zijn wanneer zo’n calamiteit zich voordoet. De laatste twee jaar was het rustig, maar met het veranderende klimaat kun je zo’n calamiteit zo maar krijgen.”

Drone

Aantal keren dat drone wordt ingezet verdubbelt

Merkx en Rennen sluiten niet uit dat het aantal schade-expertises waarbij de drone wordt gebruikt dit jaar verdubbelt. “Al hangt het er wel vanaf wat op ons pad komt. Wanneer zo’n calamiteit zich voordoet als in Brabant, kan het maar zo dat we met zijn vieren fulltime een paar weken bezig zijn om alle daken af te lopen”, aldus Rennen.  

Lees ook het interview met innovatiemanager Jeroen Bartelse van Achmea) over drones op Amweb: 
‘Als mobiliteit verandert, veranderen wij mee’

VKG koppelt breed aanbod aan online gemak

Drones

7/12
Loading ...