Ruud Koornstra:

‘Voor verzekeraar die kan rekenen is verduurzaming een no-brainer’

 

We zijn in Nederland al wereldkampioen innovatie, vindt ondernemer en Energiecommissaris Ruud Koornstra. De volgende stap is wereldkampioen verduurzaming worden. En verzekeraars spelen daarbij volgens hem een belangrijke rol. Eind van het jaar verwacht hij de eerste verzekeringsproducten voor de energietransitie. Koornstra is op 12 juni een van de sprekers tijdens am:innosurance.


Foto rechter kolom  - Ruud Koornstra

Wereldkampioen duurzaamheid, liggen we een beetje op schema?

“We zijn al wereldkampioen innovatie op de paar vierkante kilometer die Nederland telt. Alle grote duurzame innovaties hebben een Nederlandse basis, of ons land is erbij betrokken. We hebben het vernuft, het ondernemerschap en het geld. Dat zijn topkenmerken om kampioen energietransitie te worden. Tegelijkertijd zijn we op dit moment een van de vieste jongetjes van de Europese klas.”

 

Wat houdt ons tegen?

“We zijn rijk geworden van de fossiele economie. Die zit nog in alle haarvaten van politiek, bedrijfsleven en media. Zo wordt het systeem in stand gehouden.”

 

Hoe kunnen verzekeraars helpen dit te doorbreken?

“Van Peter Bakker, de voormalige CEO van TNT, is de uitspraak Accountants will save te world. Oftewel: als je kunt rekenen maak je de juiste keuzes. Nou, verzekeraars kunnen rekenen. Verduurzaming is een businesscase. Voor verzekeraars zou dit dus een no-brainer moeten zijn.”

 

Leg eens uit.

“Als je gaat verduurzamen wordt je energierekening lager. Hoe fijn zou het zijn als je de investering binnen 5 tot 10 jaar hebt afbetaald met de besparing op je energienota? En dat kan. Voor alle sportaccommodaties in Nederland hebben we een scan gemaakt voor nul op de meter. ‘Verzekeraars moeten weten dat duurzaamheid niet bij de eerste vier letters ophoudt’ Met een terugverdientijd van 5 jaar heb je een goede businesscase. Maar iemand moet het initiatief nemen en het energiebedrijf blijft op z’n handen zitten. In dit krachtenspel is er daarom ruimte voor de verzekeraar. Die kan financiering verstrekken voor de afbetaling van de investeringen. De verbouwingslasten en de besparingscomponent – infraroodpanelen, een inductiekookplaat, zonnepanelen – kun je verzekeren, net als de duurzaamheid van de installatie. Met een aantal verzekeraars praat ik al over zo’n product. Eind dit jaar is het op de markt.”

 

Wat geeft de doorslag dat dit gaat lukken?

“We hebben een verandering van denken nodig. De discussie over verduurzaming gaat over dat het geld gaat kosten. Nee, het levert juist geld op! Nu gooien we met zijn allen heel veel geld in de put van fossiele energie. Investeer nou gewoon. Ik streef naar een schone energiehuishouding in 2030. En dat gaat me lukken ook. Maar dan moeten de rekenmeesters van verzekeraars wel meedoen. Ook zij moeten weten dat duurzaamheid niet bij de eerste vier letters ophoudt. Verzekeraars maken zich zorgen over klimaatextremisme. Laten we werken aan bronmaatregelen. En niet een beetje. We gaan niet naar de Olympische Spelen om vijfde te worden, maar om te winnen. En met de energietransitie kunnen we winnen.”

Hoe de verzekeraar straks ons gedrag gaat ‘voorspellen’

Ruud Koornstra: ‘Voor verzekeraar die kan rekenen is verduurzaming een no-brainer’

6/13
Loading ...