Online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl vindt dat banken betere verzilverhypotheken moeten ontwikkelen. Volgens oprichter Michiel Lensink biedt geen van de aanbieders momenteel een product aan met een acceptabele prijs. Het argument dat een hoge risico-opslag gerechtvaardigd is, snijdt volgens Ikbenfrits geen hout.
Ikbenfrits vergeleek de verzilverproducten van de Rabobank, ABN Amro en ABN-label Florius, en voegde daar ook twee sale-and-leasebackconstructies van Thuisborg en Mijn behouden huis aan toe. Het adviesbedrijf constateert dat er geen goede producten tussen zitten. Dat probleem zit volgens Ikbenfrits voornamelijk in de extreme rente die de aanbieders in hun ogen rekenen.
Florius rekent een tarief van 3,65 procent voor hun verzilverhypotheek. Een behoorlijk verschil met de rente voor een gewone 20 jaar vaste hypotheek van 1,62 procent. Volgens Ikbenfrits is een dergelijke risico-opslag niet te bilijken omdat banken met de verzilverhypotheek nauwelijks risico lopen. Huizenbezitters kunnen in de meeste gevallen niet meer dan 35 procent van de overwaarde opnemen.
De online adviseur heeft de vergelijking op de eigen website gepubliceerd. Rabobank komt daar als minst slechte uit de bus, maar volgens Ikbenfrits heeft dat vooral te maken met de variabele rente die gerekend wordt. Bij een rentestijging is het voordeel verdwenen. De sale-and-leasebackconstructies presteren het slechtst. Vooral omdat de bewoners nauwelijks meer profiteren van de verdere waardestijging van hun huis.
De AFM waarschuwde in december al voor de complexiteit van verzilverproducten. De financiële consequenties zouden door kwetsbare consumenten moeilijk te overzien zijn. Bovendien plaatste de toezichthouders kanttekeningen bij de zorgvuldigheid van de productontwikkeling.
Adviesketens schrokken van de toon die de AFM aansloeg. Van Bruggen Adviesgroep sprak de vrees uit dat geldverstrekkers uit angst voor de toezichthouder de ontwikkeling van nieuwe verzilverhypotheken op een laag pitje zullen zetten.