Univé:
‘Onervaren houtstoker vaak onbewust van brandrisico’s’

Lees verder 


Deze winter verwacht Univé een toename van het aantal schoorsteenbranden in Nederland. De verzekeraar denkt dat de hoge gasprijzen ook onervaren stokers ertoe aanzet om vaker hun houtkachel aan te steken. De maatschappij drukt mensen op het hart om voor de eerste keer stoken de schoorsteen professioneel te laten vegen en zich te verdiepen in het veilig gebruik van de kachel.

 

In 2020 waren er gemiddeld al vijf schoorsteenbranden per dag. Erik Dokter, manager van het Verzekeringsbedrijf bij Univé, verwacht dat dit aantal toeneemt. “Wanneer mensen die jarenlang niet of zelfs nog nooit hun kachel hebben gebruikt, ineens en zonder behoorlijke voorbereiding intensief gaan stoken, kan dat snel tot onveilige situaties leiden.”

 

Creosoot en blaadjes

Wie stookt moet minstens elk jaar de schoorsteen laten vegen. “Op die manier wordt niet alleen de creosoot, de aangekoekte laag onverbrande deeltjes aan de binnenwand van de schoorsteen, verwijderd. Maar ook droge blaadjes, takjes en andere naar binnen gewaaide troep die de luchtafvoer kan blokkeren en snel in de brand vliegt. Zou hierdoor een schoorsteen, centraal in een woning gelegen, vlamvatten, dan kunnen de gevolgen al snel rampzalig zijn”, zegt Dokter.

 

‘Warme trui drukt de nota’

Univé is overigens niet van mening dat hout stoken een goed alternatief is voor de dagelijkse verwarming. De luchtkwaliteit in huizen verslechtert snel door langdurig gebruik van de haard. Bovendien is de houtkachel door het warmteverlies meestal niet erg efficiënt. Een warme trui en pantoffels kunnen volgens Dokter ook al wonderen doen om de rekening omlaag te brengen.



Hypotheekmerken


Houtkachel & brandrisico

9/11
Loading ...