NN brengt belang gezonde woning onder de aandacht

Met het platform Gezond Wonen vraagt Nationale-Nederlanden aandacht voor een gezonde woning. De verzekeraar deed hier onderzoek naar en ontdekte dat het bewustzijn over het binnenklimaat en de invloed van een slechte luchtkwaliteit beperkt is. Vier op de tien Nederlanders hebben zich zelfs nog nooit in het onderwerp verdiept.

LEES VERDER 


NN

Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Terwijl 63 procent van de ondervraagde adviseurs hier graag klanten over adviseert. Ze geven daarbij aan behoefte te hebben aan duidelijke informatie waarmee ze klanten inzicht kunnen bieden bij de aankoop of de verbouwing van een woning.

 

Wat het binnenklimaat op het eigen kantoor betreft, denkt de helft van de adviseurs dit goed voor elkaar te hebben. Toch is bijna een kwart van de circa tweehonderd ondervraagde adviseurs op zoek naar informatie over welke maatregelen ze kunnen nemen om dit te verbeteren.

 

Over het algemeen geven respondenten het binnenklimaat van hun woning gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet één op de zeven woningen niet aan de WHO-adviesnorm voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Volgens Piet Jacobs, senior onderzoeker, is dit reden tot zorg. In samenwerking met TNO biedt NN daarom de Gezond Wonen Check aan.

 

Ook denkt de verzekeraar mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. “Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet bij NN.

dbf

Gezond binnenklimaat

5/11
Loading ...