Dit zijn de kwesties
waar Kifid zich over buigt

Kifid

Wordt deze behandeling of dit medicijn nu wel of niet vergoed? En hoe zit het met ziekenhuisopnames in het buitenland? Patiënten zien vaak door de bomen het bos niet meer, zo blijkt uit diverse uitspraken van de geschillencommissie van Kifid. Hier een kleine selectie van kwesties die de afgelopen periode Amweb haalden.

Lees verder 

PCR-test valt buiten reisverzekering

Een NN-klant wilde in februari van dit jaar met het vliegtuig terugreizen van Canada naar Nederland. Tijdens zijn verblijf stelde Canada echter een negatieve PCR-test verplicht om te mogen boarden. Kosten: 540 euro. Een onvoorziene gebeurtenis en dus dekking, zo redeneerde de klant. Nationale-Nederlanden wees de claim af; in de polis is er immers geen aanknopingspunt voor te vinden. De klant vindt dat geen reden om af te wijzen. De reisverzekering is volgens hem bedoeld voor alle onvoorziene voorvallen waarbij iemand gedwongen wordt om noodzakelijke kosten te maken. Hij heeft door de PCR-test te ondergaan bovendien hogere kosten voorkomen. De zaak brengt hij naar Kifid, die hem ongelijk geeft. “Anders dan de consument stelt, is voor dekking van onverwachte kosten niet voldoende dat deze kosten niet voorzien waren. De kosten (die zijn gemaakt) voor een PCR-test worden niet genoemd als verzekerde gebeurtenis in de voorwaarden. Dit betekent dat de schade van de consument niet onder de dekking van de verzekering valt”, aldus de commissie.

Kifid-kwesties_519

AMuitsprakenbank Kifid

In de uitsprakenbank kan eenvoudig worden gezocht naar samengevatte en becommentarieerde uitspraken van Kifid; het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Diverse uitspraken zijn voorzien van waardevol commentaar door verzekeringsadvocaten. Dat kan een nadere duiding van de uitspraak zijn of een praktijkles. De uitsprakenbank wordt geregeld bijgewerkt met actuele uitspraken en commentaren en is een initiatief van Amweb.


Overnachten in Belgisch ziekenhuis? 6.600 euro zelf betalen

Een klant van een Terneuzens advieskantoor was het dan weer oneens met zijn tussenpersoon en stelde hem aansprakelijk voor zijn geleden schade. Ook hij kon echter zelf opdraaien voor de gemaakte zorgkosten.

 

De klant mailde vorig jaar zomer zijn tussenpersoon dat hij op het punt stond opgenomen te worden in een Belgisch ziekenhuis. Of dat een probleem was voor zijn zorgverzekering. Antwoord: geen probleem. Maar anderhalve maand na ontslag uit het ziekenhuis ploft er een factuur op de mat. Het ziekenhuis wil bijna 6.600 euro extra zien voor zijn verblijf in een eenpersoonskamer. Volgens het ziekenhuis heeft de patiënt zelf een zogenoemde opnameverklaring getekend.

 

Bij Kifid klaagt de consument dat zijn Zeeuwse tussenpersoon hem had moeten wijzen op de extra onverzekerde kosten. Tijdens de zitting verklaart de adviseur dat de informatie over de peperdure eenpersoonskamers wel op de website staan, maar niet op het moment dat de klant zijn vraag stelde. De geschillencommissie is daarom van mening dat de adviseur zijn zorgplicht heeft geschonden door die kennis niet te delen. Maar van schade is wat Kifid betreft geen sprake. De consument heeft immers zelf bewust het document getekend waarop stond dat de extra kosten voor zijn rekening kwamen. Volgens de behandelend arts in het ziekenhuis heeft hij de man er op dag één ook mondeling op gewezen. Dat de consument gespannen was voor zijn operatie op het moment van tekenen vindt Kifid begrijpelijk, maar zijn handtekening blijft voor zijn risico.

 

Adoptie zieke kitten dure grap voor weldoenster

Een dame die een te vondeling gelegde kitten adopteerde, een huisdierenverzekering afsloot en vervolgens een claim indiende, kwam na tussenkomst van Kifid tot slot ook van een koude kermis thuis. De dierenarts kosten werden niet vergoed, omdat de klachten tijdens de wachttijd van de verzekering zijn behandeld.

 

Kifd stelt verzekerde met angst wél in het gelijk

Toch haalden niet alle klagers wat betreft zorgkosten bakzeil bij Kifid. Zo hoeft een klant met angst in elk geval niet meer bang te zijn dat Centraal Beheer zijn AOV-uitkering stopzet. De verzekerde had volgens het Kifid bij de aanvraag van een AOV namelijk niet hoeven te begrijpen dat eerdere angstklachten als psychische klachten worden gezien, oordeelt Kifid. De uitkering is daarom ten onrechte gestopt wegens schending van de mededelingsplicht en moet worden hervat.


Column Eric Schraven



Kifid-kwesties

10/12
Loading ...